Przepis na Ambasador 1

Przepis na Ambasador 1

Przepis na Ambasador  1

Składniki :

  • Ciasto biszkoptowe:
  • 3 (5) jaja
  • 3 (5) łyżki cukru
  • 3 (5) łyżki krupczatki
  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1l mleka
  • 4 całe jaja
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek mąki
  • 2 kostki masła


Wykonanie:

Ciasto biszkoptowe:
Zależy od wielkości Ubić białka na sztywną pianę.Dodać cukier i żółtka. Ubijać. Wymieszać delikatnie z mąką.

Z 1l mleka odlać 1,5 szklanki. Resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka dodać mąkę i budynie. Dobrze rozmieszać. Ubić pianę z 4 jajek. Dodać po ubiciu żółtka i rozmieszać.Dodać to do mleka wymieszanego z budyniami i mąką.Do gotującego się mleka dodać tą mieszankę i ugotować jak budyń, ciągle mieszając żeby się nie przypaliło. Wystudzić i do zimnego budyniu dodać 2 kostki masła, zmiksować. Podzielić na dwie części.
1 część: 2 łyzki kakao cała gorzka czekolada-połamana na drobno Włożyć na biszkopt ( sprawdzić czy dochodzi do dna)
2 część: orzechy sparzyć i obrać ze skórki migdały tak samo rodzynki położyć na masę kakaową-dobrze posmarować brzegi tortownicy, żeby galaretka nie spłynęła.
Rozpuścić 3 galaretki w 1l wody, wystudzić. Na jasną masę wyłożyć owoce z wyjątkiem kiwi. Zalać tężejącą galaretką. Do mas można dodać trochę alkoholu.
Smacznego.