Przepis na Ambasador 3

Przepis na Ambasador 3

Przepis na Ambasador  3

Składniki :

  • biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 lyzki cukru
  • 2 lyzki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 lyzka maki pszennej
  • 6 dkg. maki ziemniaczanej
  • 1/2 litra mleka
  • 40 dkg. cukru
  • 3 kostki masla + 1 kostka margaryny
  • cytryna
  • kakao
  • kieliszek spirytusu
  • czekolada (posiekana)
  • bakalie: orzechy, rodzynki
  • ananasy w krazkach
  • 2 galaretki


Wykonanie:

Tortownice posmarowac tluszczem i posypac tarta bulka. Bialka ubic na sztywna piane. Wciaz ubijajac, dodać stopniowo cukier i roztrzepane zoltka. Delikatnie zamieszac make. Piec w niezbyt goracym piekarniku okolo 30 min.

Jajka ubic z obydwoma rodzajami maki. Zagotowac mleko z cukrem, dodac ubite jaja z maka, mieszajac pozostawic na ogniu az zgestnieje. Ostudzic. Maslo utrzec na pulchna mase, nastepnie dodawac stopniowo budyn. Po utarciu podzielic na dwie czesci . Do jednej dodac sok z cytryny. (Bialej masy moze byc wiecej bo w drugiej bakalie zwiekszaja objetosc). Do drugiej kakao, spirytus, posiekana czekolade, orzechy i rodzynki. Przygotowac galaretke, ostudzic ( tuz przed uzyciem powinna byc lekko stezala)
Final:
Na biszkopt nalozyc mase kakaowo-bakaliowa, nastepnie mase cytrynowa, na ktorej z kolei ulozyc ananasy, i zalac galaretka.