Przepis na Amoniaczki

Przepis na Amoniaczki

Przepis na Amoniaczki

Składniki :

  • 40 dag (2 szklanki) mąki,
  • 10 dag margaryny,
  • 15 dag (8 łyżek) cukru,
  • szklanka mleka,
  • 2 jaja,
  • łyżeczka sypkiego amoniaku,
  • cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
  • tłuszcz do blachy


Wykonanie:

Mleko zagotować. We wrzącym rozpuścić amoniak, ostudzić. Jaja utrzeć z cukrem i margaryną, dodać przesianą mąkę, ostudzone mleko i cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencje ciasta pierogowego) i pozostawić w lodówce do następnego dnia. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykroić małe ciasteczka, ułożyć je na lekko natłuszczonej blasze i piec w gorącym piekarniku, aż się zrumienią. Amoniaczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu przez dłuższy czas.