Przepis na Babeczki kruche ze śmietaną i poziomkami

Przepis na Babeczki kruche ze śmietaną i poziomkami

Składniki :

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki,
  • 15 dag margaryny,
  • 4 dag cukru,
  • 1 jajko,
  • kilka łyżek śmietany,
  • sól
  • Nadzienie:
  • 2 szklanki śmietanki kremówki,
  • 15 dag cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • 20 dag poziomek


Wykonanie:

Poziomki przebrać, umyć, osączyć, usuwając szypułki. Mąkę przesiać na stolnicę, wyłożyć margarynę i szerokim nożem dokładnie posiekać. Dodać cukier, jajko i śmietanę. Wszystkie składniki wymieszać i szybko połączyć. Zostawić ciasto przykryte ściereczką w chłodnym miejscu na 20 minut. Następnie rozwałkować na grubość 3 mm, wyciąć krążki i włożyć do małych foremek wyrównując brzegi. Wstawić do piekarnika i upiec na złoty kolor (180 C). Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder i cukier waniliowy. Upieczone babeczki wyjąć z foremek, nałożyć na nie do środka bitą śmietanę, na wierzch poziomki.