Przepis na Babeczki z gruszkami

Przepis na Babeczki z gruszkami

Przepis na Babeczki z gruszkami

Składniki :

  • Składniki :
  • MĄKA 1 szkl.
  • CUKIER 1 szkl.
  • JAJKA 1 szt.
  • MASŁO 1 i 1/6 kostki
  • CYTRYNA 1/2 szt. (sok)
  • GRUSZKI 3-4 szt.
  • RODZYNKI garść
  • MASŁO do smarowania
  • PROSZEK DO PIECZENIA
  • BUDYŃ 1 op. (śmietankowy)
  • MLEKO 2 szklanki
  • Czas przygotowania : 30 min.
  • Czas gotowania : 30 min.
  • Przepis na 10 osób


Wykonanie:

Ugotować budyń zgodnie z opisem na opakowaniu i wystudzić. Dodać pół kostki miękkiego masła i utrzeć na gładką masę mikserem. Namoczyć rodzynki.
Gruszki obrać i pokrajać w ósemki. Ugotować syrop z 1/4 szklanki wody i 1/2 szklanki cukru, wrzucić gruszki. Po 1 min gotowania wyjąć i ostudzić. Resztę masła utrzeć z pozostałym cukrem, dodać jajko i sok z cytryny.
Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać.
Wysmarowane masłem foremki wypełnić cienką warstwą ciasta.
Piec 30 min. w temp. 220 stopni. Gdy babeczki wystygną, napełnić je kremem budyniowym i udekorować gruszkami i rodzynkami.