Przepis na Babeczki z kremem czekoladowym

Przepis na Babeczki z kremem czekoladowym

Przepis na Babeczki z kremem czekoladowym

Składniki :

  • Ciasto:
  • 150 g mąki,
  • 100 g masla,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 żółtko.
  • Krem:
  • 250 ml mleka,
  • 3 zoltka,
  • 75 g cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka mąki kartoflanej,
  • 70 g czekolady tartej lub w proszku.
  • Inne:
  • 125 ml smietanki 30%,
  • 1 łyżka cukru.


Wykonanie:

1. Make posiekać z maslem, dodać cukier, żółtko, szybko zagniesc ciasto. Przykryc, wlozyc na 30 min do lodowki.
2. Ochlodzone ciasto rozwalkowac na grubosc 3-4 mm, przeniesc na walku, nalozyc
na ustawione obok siebie, posmarowane maslem foremki. Docisnac ciasto dlonia
do dna i brzegow foremek. Przycisnac walkiem, odciac nadmiar ciasta. Skrawki
ciasta ponownie zagniesc, rozwalkowac, wylozyc nim nastepne foremki. Ciasto
na dnie foremek nakluc widelcem, wylozyc folia aluminiowa i napelnic suchym
grochem. Piec 8-12 min w temp. 200żC.
3. Z upieczonych babeczek usunąć folie z grochem, po ostudzeniu ostroznie wyjac
z foremek.
4. Przygotowac krem: zagotowac mleko z cukrem waniliowym i czekolada. Zoltka
utrzec z cukrem pudrem na puszysta mase, dodać make, wymieszac. Wlewac powoli do zoltek gorace mleko, nie przerywajac mieszania. Garnek z kremem postawic na parze (na malym ogniu), ubijac, az krem zgestnieje (uwazac, by sie
nie przypalil). Krem ostudzic, napelnic nim babeczki.
5. Ubic na sztywno smietanke z cukrem, wlozyc do szprycy, wycisnac na babeczki.