Przepis na Babeczki z makiem

Przepis na Babeczki z makiem

Przepis na Babeczki z makiem

Składniki :

  • Ciasto:
  • 150 g mąki,
  • 100 g masla,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 żółtko.
  • Masa makowa:
  • 100 g maku,
  • 70 g cukru,
  • 1 łyżka miodu,
  • 30 g migdalow,
  • 1 łyżka kandyzowanej skorki pomaranczowej,
  • 1 jajo.


Wykonanie:

1. Make posiekać z maslem, dodać cukier, żółtko, szybko zagniesc ciasto. Przykryc, wlozyc na 30 min do lodowki.
2. Ochlodzone ciasto rozwalkowac na grubosc 3-4 mm, przeniesc na walku, nalozyc
na ustawione obok siebie, posmarowane maslem foremki. Docisnac ciasto dlonia
do dna i brzegow foremek. Przycisnac walkiem, odciac nadmiar ciasta. Skrawki
ciasta ponownie zagniesc, rozwalkowac, wylozyc nim nastepne foremki. Ciasto
na dnie foremek nakluc widelcem. Piec 8 min w temp. 200żC. Wyjac z piekarnika, pozostawic w foremkach.
3. Migdaly sparzyc, zdjac skorke, osuszyc. Mak opłukać, zalac wrzatkiem, gotowac 15 min, osaczyc, zemlec razem z migdalami. Zoltka utrzec z cukrem na
biala mase. Dodać miod, mak z migdalami i posiekana skorke pomaranczowa.
Bialko ubic, piabe delikatnie wymieszac z masa. Masa napelnic babeczki, piec
20-25 min w temp. 140-160żC.
- Ostudzone babeczki mozna polukrowac i posypac skorka pomaranczowa. Do masy
makowej mozna dodać rodzynki i inne bakalie.