Przepis na Babeczki z truskawkami w galaretce

Przepis na Babeczki z truskawkami w galaretce

Składniki :

  • 50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
  • 25 dag (1 szklanka) cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 13 dag margaryny,
  • 4 żółtka,
  • 5 dag drożdży,
  • wanilia lub cukier waniliowy,
  • rodzynki, skórka pomarańczowa itp.,
  • tłuszcz do formy


Wykonanie:

Sporządzić rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać łyżeczkę mąki, rozmieszać i postawić w ciepłym miejscu na około 15 min. Mleko zagotować, dodać pół laski wanilii lub cukier waniliowy, przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Do przesianej mąki dodać rozczyn, utarte żółtka, mleko i wyrobić. Następnie dodać roztopiony, ciepły tłuszcz, dokładnie wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, poczekać aż wyrośnie i piec 30-40 min w średnio gorącym piekarniku. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto można polukrować.