Przepis na Babka drożdżowa 3
Składniki :
- * 45 dag mąki tortowej
- * 6 żółtek
- * 1 białko do posmarowania
- * 3 torebki cukru waniliowego
- * 1 niepełna szklanka cukru
- * 75 g drożdży
- * 1/4 l mleka
- * 1 i 1/2 cytryny
- * 5 dag rodzynek
- * olejek arakowy
- * 1/2 kostka masła
Wykonanie:
Zagotować mleko. Lekko ostudzić, dodać łyżeczkę cukru, mąki i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Do dużej miski wsypać mąkę. Wlać wyrośnięte drożdże i utarte żółtka. Ciasto najlepiej jest wyrabiać rękami (można mikserem na małych obrotach).
Roztopić masło i dodawać po 1 łyżeczce do dobrze wyrobionego ciasta i dalej je wyrabiać. Dodać skórkę startą cytryn, 15 kropli olejku arakowego, rodzynki i jeszcze raz wyrobić. Do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką włożyć ciasto, przykryć ciasto, przykryć ściereczką o zostawić do wyrośnięcia. Ciasto posmarować białkiem. Nagrzać piekarnik do około 200 stopni. Piec 35 minut.