Przepis na Babka gotowana

Przepis na Babka gotowana

Składniki :

  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1/4 kg margaryny
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • tłuszcz i tatra bułka do formy budyniowej
  • Lukier:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • sok z cytryny


Wykonanie:

Ucierać w makutrze margarynę i cukier dodając po jednym żółtka. Po ich wyczerpaniu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i otarta skórkę. Dodać sztywno ubitą pianę i mąkę ziemniaczaną, lekko wymieszać.
Formę budyniową o pojemności 1l, z kominkiem, wysmarować dokładnie masłem i wysypać bułką. W ten sam sposób przygotować pokrywę.
Włożyć ciasto, bardzo szczelnie przykryć, wstawić do garnka z wrzącą wodą, podstawiając pod formę patyczki. Przykryć garnek i gotować 1 1/2 godz. Forma budyniowa powinna wystawać ok. 3 cm ponad wodę.
Ugotowaną gorącą babkę wyjąć z formy i póki ciepła posmarować lukrem przyrządzonym z cukru pudru roztartego z sokiem z cytryny.