Przepis na Babka kawowa

Przepis na Babka kawowa

Przepis na Babka kawowa

Składniki :

  • 2 szkl. cukru
  • 40 dkg mąki
  • 25 dkg masła
  • 4 jajka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 13 dkg drobno posiekanych migdałów
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • tłuszcz do formy


Wykonanie:

Zagotować szkl. wody, rozpuścić kawę. Utrzeć miękki tłuszcz z cukrem i cukrem waniliowym na masę, dodawać stopniowo jajka. Dodać ostudzoną kawę i migdały. Zmieszać mąkę proszek i kakao, dodać do masy, dodać skórkę z cytryny. Wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, wlać ciasto ok. 2 litry. Piec w 175st.C 1 - 1 1/2 godz.