Przepis na Babka kawowo-migdalowa
Składniki :
- Ciasto:
- 100 g migdalow,
- 250 g masla,
- 4 jaja,
- 250 g cukru pudru,
- 150 g mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 3 lyzki kawy rozpuszczalnej,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 50 ml koniaku.
- Inne:
- tluszcz i maka do formy.
Wykonanie:
1. Migdaly sparzyc, zdjac skorki, posiekać. Kawe rozpuscic w koniaku.
2. Maslo utrzec z cukrem. Ucierajac dodać zoltka, cukier waniliowy, migdaly,
kawe z koniakiem i make wymieszana z proszkiem.
3. Bialka ubic na sztywna piane, polaczyc z pozostalymi skladnikami.
4. Do formy posmarowanej tluszczem i posypanej maka wlozyc ciasto, piec 50-60
min w temp. 170-190żC. Zrobic probe patyczkiem: jesli bedzie suchy, wyjac
babke i lekko ostudzic w formie.
5. Po wyjeciu z formy jeszcze ciepla babke mozna oblac polewa czekoladowa, a po
zastygnieciu polewy przybrac drazetkami w ksztalcie ziarenek kawy.