Przepis na Babka Mateczki
Składniki :
- 5 jaj małych lub 4 duże
- 1 szkl. mąki wrocławskiej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 kg "Palmy"
- 1 szkl. cukru
- cukier lub olejek waniliowy
- otarta skórka z cytryny
- rodzynki lub skórka pomarańczowa
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Wykonanie:
Całe jajka ubić z cukrem, wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszana z proszkiem do pieczenia i ubijać by nie było grudek. Zagotować "palmę" i gorącą wlać całą do ciasta nie przerywając ubijania. Dodać aromaty i rodzynki obsypane mąką.
Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do wygrzanego piekarnika 170st.C. Piec ok. 45 min.