Przepis na Babka naleśnikowo-serowa

Przepis na Babka naleśnikowo-serowa

Składniki :

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 jajko,
  • sól
  • oliwa do smażenia
  • farsz:
  • 50 dag sera twarogowego,
  • 3 ugotowane ziemniaki,
  • 5 dag boczku,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki starśego, łagodnego sera żółtego,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól, pieprz, papryka do smaku.


Wykonanie:

Z podanych składników przygotować ciasto i usmażyć naleśniki.
Ser i ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Boczek pokroić w kostkę i przysmażyć. Szczypiorek drobno posiekać.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć na przemian krążki naleśnikowe i warstwy farszu. Wierzch babki posypać żółtym serem. Zapiec ją w piekarniku. Kroić jak tort.
Podawać z jarmużem polanym masłem i ćwyartkami pomidorów lub sosem ze świeżych pomidorów, cebuli i czosnku.