Przepis na Babka piaskowo-makowa

Przepis na Babka piaskowo-makowa

Przepis na Babka piaskowo-makowa

Składniki :

  • 20 dag (1 szklanka) mąki pszennej,
  • 20 dag (niepełna szklanka) mąki ziemniaczanej,
  • 25 dag margaryny,
  • 25 dag (1 szklanka) cukru,
  • 4 jaja,
  • 1 szklanka maku,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • olejek migdałowy,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy


Wykonanie:

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć, dodając stopniowo jaja, cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Do utartego ciasta wlać Mleko i wsypać suchy mak. Jeszcze raz dokładnie utrzeć ciasto i wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 50 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.