Przepis na Babka z ryżu z truskawkami

Przepis na Babka z ryżu z truskawkami

Składniki :

  • 25 dag ryżu,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 dag margaryny,
  • 2 jajka,
  • 15 dag cukru,
  • cukier waniliowy,
  • sól,
  • zapach cytrynowy do ciast,
  • tłuszcz i bułka tarta do formy,
  • 40 dag truskawek,
  • 1 szklanka śmietany


Wykonanie:

Zagotować wodę z solą i na wrzątek wrzucić umyty ryż. Gdy wchłonie wodę dodać mleko i margarynę, a następnie gotować na małym ogniu. Ryż wyłożyć do miski. Żółtka utrzeć z cukrem na białą pulchną masę i dodać do ryżu. Połączyć delikatnie ze sztywną pianą, dodając zapachy. Przełożyć do formy (z kominkiem) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika i piec 30 min w temperaturze 180 C. Po upieczeniu i przestygnięciu wyjąć babę z formy na płaski talerz. W otwór włożyć część umytych i osączonych owoców. Resztę owoców ułożyć obok. Całość polać bitą śmietaną.