Przepis na Babka ziemniaczana - kugelis ze skwarkami

Przepis na Babka ziemniaczana - kugelis ze skwarkami

Składniki :

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • około 25 dag boczku /może być wędzony/ lub słoniny,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz, kwaśna śmietana


Wykonanie:

Ziemniaki umyć, obrać i utrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Boczek lub słoninę pokrajać w drobną kostkę i podsmażyć dodać drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Gorące skwarki wlać do masy ziemniaczanej i wymieszać, dodać jajko, sól, pieprz do smaku. Masę dobrze wymieszać i wlać do blaszki, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką. Najsmaczniejsza babka wychodzi przy grubości warstwy 5-6 cm. Piec w mocno rozgrzanym piekarniku około 1,5 godziny, aż zrumieni się wierzch i ciasto odstanie od boków blaszki. Gorącą babkę wyjąć z formy, pokrajać w plastry i od razu podawać. Oddzielnie podać śmietanę do polewania babki.