Przepis na Baby z szafranem

Przepis na Baby z szafranem

Przepis na Baby z szafranem

Składniki :

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki,
  • 500 ml mleka,
  • 80 g drozdzy,
  • 200 g cukru,
  • 8 zoltek,
  • 4 bialka,
  • 150 g masla,
  • 100 g rodzynkow,
  • 30 g drobno pokrojonej skorki pomaranczowej,
  • 100 g migdalow,
  • 50 ml spirytusu,
  • 1/4 lyzeczki szafranu,
  • sol.
  • Inne:
  • cukier puder lub lukier,
  • tluszcz i maka do formy.


Wykonanie:

1. Drozdze rozetrzec z 1 łyżka cukru, zalac cieplym mlekiem, dodać 250 g mąki i
sol. Wymieszac, przykryc, pozostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia.
2. Migdaly sparzyc wrzatkiem, obrać, drobno posiekać. Rodzynki opłukać, namoczyc, osaczyc na sicie. Szafran zalac spirytusem, przykryc, odstawic na 1
godz, nastepnie przecedzic. Zoltka utrzec z cukrem. Maslo podgrzac i roztopic.
3. Gdy objetosc ciasta wzrosnie dwukrotnie, dodać utarte z cukrem zoltka i wyrabiac 15 min. Dodać reszte mąki, roztopione cieple maslo, rodzynki, posiekane migdaly, skorke pomaranczowa, spirytus z szafranem i bialka ubite na
sztywna piane.
4. Dwie duze formy na babke posmarowac maslem i posypac maka. Napelnic ciastem
do 1/3 wysokosci i odstawic na 1 godz do wyrosniecia. Wyrosniete ciasto
wstawic do ogrzanego piekarnika, piec ok. 1 godz (przez 10 min w temp. 200ż,
a potem w temp. 180żC). Po upieczeniu ciepla babke oproszyc cukrem pudrem
lub oblac lukrem.