Przepis na Bagietki (baguettes)

Przepis na Bagietki (baguettes)

Składniki :

  • 80 dag (4 szklanki) mąki,
  • 20 dag margaryny,
  • 25 dag (1 szklanka) cukru,
  • 1 1/2 szklanki mleka,
  • 4 jaja,
  • 5 dag drożdży,
  • cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
  • tłuszcz do formy


Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i jaja, rozmieszać łyżką, wlać mleko, wymieszać i pozostawić na około 12 godzin. Dodać mąkę i roztopiony, przestudzony tłuszcz oraz cukier waniliowy lub esencję. Dokładne wymieszać łyżką, wlać do wysmarowanej tłuszczem formy do 1/3 wysokości, pozostawić do wyrośnięcia i piec około 40 min w średnio gorącym piekarniku.