Przepis na Baklawa

Przepis na Baklawa

Składniki :

  • Ciasto:
  • 500 g mąki krupczatki,
  • 250 g mąki,
  • 250 g stopionego masla,
  • 1 ubite jajo.
  • Farsz:
  • 250 g obranych migdalow,
  • 125 g cukru pudru,
  • 100 g stopionego masla.
  • Przybranie:
  • 20 calych obranych migdalow,
  • 500 ml miodu.


Wykonanie:

1. Migdaly zemlec i wymieszac z cukrem pudrem. Dodać stopione maslo, farsz wyrobic starannie i odstawic.
2. Make wymieszac z krupczatka, dodać 2 lyzki masla i szczypte soli, po czym
wyrabiac przez 30 min., dolewajac stopniowo wode, na dosc twarde ciasto.
Dodać rozbite jajko i wyrabiac dalsze 30 min. Podzielic na 12 rownych czesci. Kazda z nich rozwalkowac na mozliwie jak najcienszy okragly placek.
3. Blache do pieczenia posmarowac maslem. Ulozyc na niej, jeden na drugim, 5
placuszkow ciasta, smarujac kazdy z nich roztopionym maslem. Na wierzch piatego placka nalozyc polowe farszu, przykryc 2 kolejnymi placuszkami, rowniez
smarujac je maslem, na nich ulozyc reszte farszu, po czym przykryc wszystko
reszta placuszkow, kazdy z nich smarujac roztopionym maslem.
4. Ciasto ponacinac gleboko nozem w romby lub trojkaty, przybrac migdalami,
zalac reszta masla, po czym wstawic do nagrzanego do temp. 200żC piekarnika
na 45 min. Po upieczeniu polac goracym miodem i odstawic na 2 dni, po czym
pokroic do konca wzdluz naciac i podawac.