Przepis na Bananowe bezy

Przepis na Bananowe bezy

Przepis na Bananowe bezy

Składniki :

  • Przygotowanie - 25 minut
  • Suszenie bez - 8 godzin
  • 1/2 l śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g polewy czekoladowej
  • 6 bananów
  • 50 g dowolnych posiekanych orzechów
  • Bezy: 08 białek
  • 200 g cukru
  • 150 g cukru pudru
  • 30 g mąki ziemniaczanej


Wykonanie:

Białka z cukrem ubić na sztywno. Posypać przesianym cukrem pudrem z mąką ziemniaczaną i delikatnie zamieszać.
Masę włożyć do szprycy z okrągłą końcówką i wycisnąć 12 łuków w kształcie banana na wyłożoną pergaminem blachę.
Bezy suszyć 8 godzin w piekarniku w temperaturze 100 stopni, przy uchylonych drzwiczkach.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać przesiane kakao i wycisnąć na "banany" z bez.
Polewę czekoladową rozpuścić na parze. Banany przekroić wzdłuż, położyć na śmietanie i bezach. Polać czekoladą i posypać orzechami.