Przepis na Bezowy tort hiszpański

Przepis na Bezowy tort hiszpański

Przepis na Bezowy tort hiszpański

Składniki :

  • ciasto:
  • 8 białek,
  • 20 dag (niepełna szklanka) cukru kryształu,
  • 20 dag (1 szklanka) cukru pudru,
  • papier do wyłożenia formy,
  • tłuszcz do wysmarowania papieru
  • krem:
  • 2 szklanki śmietanki kremowej,
  • 10 dag (1/2 szklanki) cukru pudru,
  • 1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 25 dag owoców lub konfitury


Wykonanie:

Trzy jednakowej wielkości tortownice wyłożyć papierem wysmarowanym tłuszczem. Sporządzić krążki bezowe: Ubić pianę, dodawać stopniowo cukier kryształ, ciągle ubijając. Sztywną pianę wymieszać z cukrem pudrem, wyłożyć do tortownicy, wyrównać i piec (suszyć) w letnim piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez 12 godzin. Bezowe krążki można kolejno piec w jednej tortownicy. Można też upiec małe bezy i połączyć je kremem, formując tort.
Sporządzić krem: ubić śmietanę, dodawać cukier, utłuczoną, przesianą wanilię lub cukier waniliowy i ubijać. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Tort przełożyć kremem, wykańczając nim również boki. Wierzch tortu można ubrać wyciśniętym kremem, a przed podaniem przybrać owocami. Gotowy tort odstawić na 2 godziny aby łatwo dał się kroić. Torcik bezowy doskonały jest również z masą kawową.