Przepis na Bezy czekoladowe

Przepis na Bezy czekoladowe

Przepis na Bezy czekoladowe

Składniki :

  • Czas przygotow. 1,5 godz.
  • Ciasto bezowe:
  • 200 g cukru pudru,
  • 2 lyzki kakao,
  • 4 bialka,
  • 1 łyżka cukru waniliowego.
  • Inne:
  • tluszcz do posmarowania pergaminu.


Wykonanie:

1. Bialka ubic na sztywna piane dodajac 60 g cukru pudru po 1 lyzeczce. Gdy
piana bedzie lsniaca, dodać reszte cukru pudru i cukier waniliowy. Piane wymieszac i lekko ubic. Dodać kakao, ponownie wymieszac.
2. Mase przelozyc do rekawa cukierniczego lub szprycy.
3. Formowac bezy, wyciskajac je na posmarowany tluszczem papier pergaminowy.
Wysuszyc przy lekko uchylonych drzwiczkach w temp. 120-140żC.