Przepis na Bezy kawowe

Przepis na Bezy kawowe

Składniki :

  • Czas przygotow. 1,5 godz.
  • Ciasto bezowe:
  • 200 g cukru pudru,
  • 2 lyzki kawy rozpuszczalnej,
  • 4 bialka,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 100 ml wody.
  • Inne:
  • tluszcz do posmarowania pergaminu.


Wykonanie:

1. Zagotowac wode z cukrem i kawa. Gotowac, az syrop osiagnie temp. 120żC,
2. Bialka ubic na piane. Nie przerywajac ubijania, wlac syrop cienkim strumieniem. Dodać cukier waniliowy. Ubijac, az masa ostygnie.
3. Formowac bezy, wyciskajac je na posmarowany tluszczem papier pergaminowy.
Wysuszyc przy lekko uchylonych drzwiczkach w temp. 120-140żC.