Przepis na Białe pierniczki norymberskie

Przepis na Białe pierniczki norymberskie

Przepis na Białe pierniczki norymberskie

Składniki :

  • 350 g migdalow,
  • plaska lyzeczka mielonego cynamonu,
  • szczypta galki muszkatolowej,
  • mielone goździki (na koniec noza),
  • 50 g kandyzowanej skorki cytrynowej i pomaranczowej,
  • 4 bialka,
  • 250 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 20 okraglych oplatkow srednicy 9 cm.
  • Lukier:
  • 50 g cukru pudru,
  • łyżka goracej wody,
  • kilka kropli soku z cytryny.


Wykonanie:

1. Utarte migdaly wymieszac z przyprawami, skorka pomaranczowa i cytrynowa.
Bialka ubic na sztywna mase ze szczypta soli. Dodać cukier, ubijac mikserem
5 min. Dodać mase migdalowa.
2. Oplatki ulozyc na blasze do pieczenia, wylozyc na nie mase (na srodku oplatka, do wysokosci 2 cm), zostawic na noc do wysuszenia.
3. Nastepnego dnia piec w temp. 150żC ok. 40 min. Wierzch pierniczkow smarowac
utartym z podanych skladnikow lukrem, ozdobic obranymi ze skorki migdalami
i kandyzowanymi owocami.