Przepis na Biszkopt a la somlo

Przepis na Biszkopt a la somlo

Składniki :

  • Ciasto:
  • 160 g mąki,
  • 160 g cukru,
  • 8 jajek,
  • 20 g kakao,
  • 40 zmielonych orzechow wloskich.
  • Krem waniliowy:
  • 500 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 2 lyzki mąki,
  • 10 g zelatyny,
  • 1 laska wanilii,
  • 4 zoltka.
  • Syrop:
  • 200 g cukru,
  • 300 ml wody,
  • 150 ml rumu,
  • starta skorka z 1 cytryny.
  • Sos czekoladowy:
  • 100 g czekolady,
  • 100 ml wody,
  • 50 ml rumu.
  • Dodatki:
  • 100 g posiekanych orzechow wloskich,
  • 80 g rodzynkow,
  • 100 ml rumu,
  • 3 lyzki kakao,
  • 300 ml bitej śmietany,
  • 4 lyzki dzemu morelowego.


Wykonanie:

1. 80 g rodzynkow namoczyc w 100 g rumu na 24 godz. przed pieczeniem.
2. Zoltka utrzec z cukrem, bialka ubic na sztywna piane. Do utartych zoltek dodać polowe mąki i polowe piany, wymieszac i dodać reszte mąki i piany. Podzielic ciasto na 3 czesci. Jedna wymieszac z kakao, druga z mielonymi
orzechami, trzecia pozostawic bez dodatkow. Upiec 3 biszkopty w srednio nagrzanym piekarniku.
3. Przygotowac krem: zagotowac mleko z wanilia, zoltka utrzec z cukrem, dodać
make i powoli wlewac wrzace mleko. Przelac krem do garnka i gotowac na malym
ogniu az zgestnieje. Dodać zelatyne rozpuszczona w 1 lyzce cieplej wody.
4. Przygotowac syrop: cukier zagotowac z woda i starta skorka cytrynowa. Ostudzic. Dodać rum. Przygotowac sos czekoladowy: rozpuscic czekolade w wodzie
na malym ogniu, ostudzic i dodać rum.
5. Na glebokim polmisku ulozyc biszkopt orzechowy, nasaczyc syropem, posypac
1/3 posiekanych orzechow i 1/3 rodzynkow namoczonych w rumie. Posmarowac 1/3
kremu waniliowego. Na to polozyc biszkopt kakaowy. Powtorzyc wszystkie poprzednie czynnosci. polozyc na tym biszkopt bez dodatkow, polac syropem, posmarowac dzemem morelowym, posypac pozostalymi orzechami i rodzynkami i posmarowac pozostalym kremem. Posypac cienka warstwa kakao i wstawic do lodowki. Przed podaniem ciasto pokroic w male szesciany. Ulozyc po kilka na talerzyku, nalozyc na nie bita smietane i polac sosem czekoladowym.