Przepis na Biszkopt paschalny

Przepis na Biszkopt paschalny

Składniki :

  • 250 g cukru pudru,
  • 8 jaj,
  • 2 szklanki startej macy,
  • 2 lyzeczki soku z cytryny,
  • utarta skorka cytrynowa,
  • szczypta soli,
  • owoce, krem lub konfitura do przelozenia,
  • owoce, orzechy i migdaly do przybrania.


Wykonanie:

1. Oddzielic zoltka od bialek. Zoltka utrzec z cukrem, sokiem i skorkami z cytryny na kogiel-mogiel.
2. Ubic bialka na piane, ulozyc na utarte zoltka, wsypac mace.
3. Wymieszac, po uzyskaniu jednolitej masy wlozyc ja do tortownicy, piec w dobrze nagrzanym piekarniku o temp. 180żC ok. 40 min.
4. Po wyjeciu z piekarnika ciasto ostudzic i jeszcze cieple wyjac z tortownicy.
5. Gdy wyziebnie przekroic ostrym nozem na 3 krazki i przelozyc je owocami,
kremem lub konfitura.
6. Wierzch przybrac owocami, orzechami i migdalami.