Przepis na Biszkopt z serem

Przepis na Biszkopt z serem

Składniki :

  • ciasto:
  • 5 jaj,
  • 15 dag (8 łyżek) cukru,
  • 15 dag (3/4 szklanki) mąki,
  • cukier waniliowy,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
  • masa serowa:
  • 30 dag twarogu,
  • 2 jaja,
  • 5 dag margaryny,
  • 46 dag (2-3 łyżki) cukru,
  • cukier waniliowy,
  • bakalie


Wykonanie:

Przygotować masę serową. Ser zemleć. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać ser i bakalie, wymieszać. Ubić sztywną pianę dodać do masy lekko wymieszać. Przygotować biszkopt. Ubić pianę z białek. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijając. Dodać rozmącone żółtka i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blachę. Na cieście delikatnie ułożyć (łyżeczką) masę serową. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 45 min.