Przepis na Biszkopt z sosem rumowym

Przepis na Biszkopt z sosem rumowym

Przepis na Biszkopt z sosem rumowym

Składniki :

  • Ciasto:
  • 150 g mąki,
  • 400 ml mleka,
  • 50 g cukru,
  • 50 g masla,
  • 3 jajka,
  • olej do smazenia,
  • 100 g cukru do posypania,
  • 20 g cukru waniliowego do posypania,
  • 3 lyzki rodzynkow do posypania,
  • tarta czekolada do posypania.
  • Sos:
  • 450 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 100 ml rumu,
  • 100 g rodzynkow,
  • 50 g cukru waniliowego,
  • 3 lyzki kremu waniliowego w proszku.


Wykonanie:

1. Maslo i 50 g cukru utrzec z zoltkami, dodać make i mleko. Do dobrze utartej
masy dodać ubita piane z bialek i delikatnie wymieszac.
2. Na duzej patelni rozgrzac dobrze olej. Nakladac łyżka ciasto i smazyc placki
na rumiano, ale tylko z jednej strony. Druga strona powinna byc zaledwie
scieta. Przekladac placki do zaroodpornego naczynia strona usmazona do dolu.
Posypac cukrem, rodzynkami i czekolada. Placki ukladac jeden na drugim. Ostatnia warstwe ulozyc strona upieczona do gory. Wstawic do piekarnika na 10
min.
3. Przygotowac sos: rodzynki namoczyc w 200 ml wody. Po 10 min odsaczyc. 3 lyzki kremu waniliowego w proszku wymieszac z 50 ml mleka. Pozostale mleko zagotowac, dodać krem wymieszany z mlekiem i jeszcze raz zagotowac. Zdjac z
ognia, dodać cukier waniliowy, rodzynki i rum.
4. Gotowy biszkopt posypac cukrem waniliowym lub tarta czekolada. Podawac z
goracym sosem.