Przepis na Biszkopt z surowymi poziomkami i bitą śmietaną

Przepis na Biszkopt z surowymi poziomkami i bitą śmietaną

Przepis na Biszkopt z surowymi poziomkami i bitą śmietaną

Składniki :

  • Ciasto:
  • 4 jajka,
  • 8 dag cukru,
  • 8 dag mąki,
  • 4 łyżeczki śmietany,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do formy
  • Nadzienie:
  • 30 dag poziomek,
  • 6 dag cukru,
  • 1/2 szklanki śmietanki,
  • cukier waniliowy


Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem na białą, pulchną masę, dodawać stopniowo śmietanę i przesianą mąkę. Z białe ubić sztywną pianę i dodać do ciasta, ostrożnie mieszając, aby nie uszkodzić jej struktury. Tortownicę wysmarować tłuszczem, włożyć ciasto i upiec, wstawiając do nagrzanego piekarnika (160C) na 25-30 min. Gdy biszkopt lekko przestygnie, wyjąć z formy. Przekrajane bardzo ostrym nożem na 2 krążki. Przełożyć je lekko ocukrzonymi poziomkami. Wierzch przybrać śmietaną ubitą z cukrem oraz cukrem waniliowym i odłożonymi owocami.