Przepis na Biszkopt ze świeżymi truskawkami

Przepis na Biszkopt ze świeżymi truskawkami

Przepis na Biszkopt ze świeżymi truskawkami

Składniki :

  • 75 dag truskawek,
  • 2 krążki biszkoptu o średnicy 20 cm,
  • 2 szklanki śmietanki,
  • 10 dag cukru pudru,
  • wanilia,
  • 4 łyżeczki kirszu lub koniaku,
  • 12 łyżek soku z malin lub truskawek.


Wykonanie:

Dokładnie myjemy truskawki pod bieżącą wodą, odrywamy szypułki i wstawiamy do lodówki.
Oba krążki biszkoptu musimy przekroić poziomo na połowy.
Przyrządzamy krem:
Ubijamy trzepaczką śmietankę, dodajemy cukier i wanilię.
Sok z owoców rozprowadzamy alkoholem.
Na okrągłym talerzu kładziemy krążek biszkoptu, nasączamy go trzema łyżkami soku i pokrywamy kremem. Na kremie układamy warstwę truskawek
Układamy je ciasno, jedna obok drugiej, czubkami do góry.
W ten sam sposób układamy dalsze warstwy biszkoptu, kremu i truskawek.
Cisto trzymamy w lodówce, aż do chwili podania na stół.