Przepis na Biszkopty

Przepis na Biszkopty

Przepis na Biszkopty

Składniki :

  • Składniki :
  • JAJKA 10
  • CUKIER 1/2 kg
  • MĄKA 3 szklanki
  • Uwagi: 1/2 kg cukru - 2 pełne szklanki.


Wykonanie:

Całe jajka z cukrem ubijać na parze (garnek z jajkami wstawiamy do większego garnka z wrzącą wodą) lub na płytce azbestowej ok. 10 minut po czym wyjąć z pary i ubijać aż do ostygnięcia. Ponownie ubijać na parze 10 minut i znów studzić ubijając. Do ostudzonej masy dodać przesianą mąkę i lekko wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem (margaryna, masło roślinne), oprószyć mąką i szprycować kornetem podłużne kawałki. Piec w średnio gorącym piekarniku do 30 minut.