Przepis na Błyskawiczny torcik z jabłek

Przepis na Błyskawiczny torcik z jabłek

Przepis na Błyskawiczny torcik z jabłek

Składniki :

  • 20 dag (1 szklanka) mąki,
  • 25 dag (1 szklanka) cukru,
  • 18 dag (1 szklanka) kaszy manny,
  • 20-25 dag margaryny,
  • 1-2 kg jabłek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
  • lukier:
  • 25 dag (1 szklanka) cukru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • cukier waniliowy,
  • 5 dag masła lub margaryny


Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce do warzyw. Wymieszać dokładnie mąkę kaszę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość podzielić na 3 równe części. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy wsypać warstwę produktów sypkich, następnie ułożyć, .warstwę jabłek i tak na zmianę. Na wierzchu powinna być warstwa sypka, którą należy równomiernie pokryć startą na tarce lub cienko pokrojoną margaryną. Piec około 60 min w gorącym piekarniku, aż warstwa tłuszczu rozpuści się, a powierzchnia ciasta zrumieni. Sporządzić lukier mleczny i polukrować nim przestudzony torcik.