Przepis na Buchty drożdżowe

Przepis na Buchty drożdżowe

Składniki :

  • 50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
  • 3 żółtka,
  • 1 jajo,
  • 15 dag (8 łyżek) cukru,
  • 5 dag drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 10 dag margaryny,
  • 3 łyżki oliwy,
  • szczypta soli,
  • 20-30 dag powideł, marmolady, konfitur lub dżemu,
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania,
  • tłuszcz do formy


Wykonanie:

Przygotować rozczyn z drożdży, części letniego mleka, odrobiny cukru i mąki. Pozostawić do wyrośnięcia Żółtka i jajo utrzeć z cukrem. Tłuszcz roztopić. Do mąki dodać utarte jaja, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka i szczyptę soli. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, dodać roztopiony tłuszcz i wyrabiać do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od łyżki i od brzegów naczynia. Ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, nabierać dużą łyżką i kłaść na dłoni natłuszczonej oliwą. Formować krążki. W każdym krążku zrobić palcem wgłębienie, wypełnić je łyżeczką powideł lub dżemu, zalepić i uformować kulę. Kule układać jedną obok drugiej (tak, aby przylegały do siebie) w natłuszczonej tortownicy lub rondlu. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec w średnio gorącym piekarniku 40-50 min. Ciasto ostudzić, wyjąć z formy, podzielić na części i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym Buchty można spożywać na gorąco polane sokiem lub sosem waniliowym.