Przepis na Bułeczki drożdżowe 1

Przepis na Bułeczki drożdżowe 1

Przepis na Bułeczki drożdżowe  1

Składniki :

  • 50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 5-10 dag margaryny,
  • 5 dag (3 łyżki) cukru,
  • 1 jajo,
  • 1 białko,
  • 5 dag drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • tłuszcz i mąka do blachy


Wykonanie:

Z połowy mleka, cukru i drożdży sporządzić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę posiekać z tłuszczem, mlekiem, cukrem, jajem i solą. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto przez kilka minut. Przykryć je i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Z ciasta uformować kulki. Ułożyć je luźno na blasze wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym białkiem. Piec w średnio gorącym piekarniku przez 15-20 min.