Przepis na Bułka pszenna

Przepis na Bułka pszenna

Przepis na Bułka pszenna

Składniki :

  • 50 dag (2 1/2 szklanki) mąki pszennej,
  • 5 dag drożdży,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • płaska łyżeczka soli,
  • woda,
  • tłuszcz do blachy,
  • mak,
  • kminek lub czarnuszka do posypania


Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, łyżką mąki i kilkoma łyżkami letniej wody. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać sól, rozczyn drożdżowy i tyle wody, aby uzyskać ciasto o dosyć gęstej konsystencji. Wyrabiać ciasto ręką co najmniej przez 30 min, aż zacznie odstawać od ręki. Nakryć ciasto czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Lekko uformować ręką bochenek i ułożyć na natłuszczonej blasze lub umieścić w wysmarowanej tłuszczem podłużnej foremce. Pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. Na wierzchu posypać mąkiem, kminkiem lub czarnuszką. Piec, w średnio gorącym piekarniku koło 50 min.