Przepis na Caluski

Przepis na Caluski

Przepis na Caluski

Składniki :

  • Czas przygotow. 1,5 godz.
  • 200 g orzechow,
  • 50 g fig,
  • 50 g skorki pomaranczowej,
  • 200 g cukru pudru,
  • 50 g rodzynkow,
  • sok z 1 cytryny,
  • 4 bialka,
  • 50 malych oplatkow.


Wykonanie:

1. Orzechy, figi, rodzynki i skorke pomaranczowa posiekać.
2. Bialka ubic na sztywna piane. Naczynie z piana postawic na parze, dodać cukier, ubijac tak dlugo, az masa zgestnieje.
3. Zdjac z ognia, dalej ubijac, az masa ostygnie. Wymieszac wszystkie skladniki
z sokiem z cytryny i nakladac na oplatki. Piec ok. 20 min w temp. 160żC. Ostudzone ciasteczka mozna pokryc lukrem i posypac bakaliami.