Przepis na Chałka 1

Przepis na Chałka 1

Przepis na Chałka  1

Składniki :

  • 50 gr drozdzy
  • 1 szklanka cieplego mleka (43 stopnie Celsjusza)
  • pol kostki masla (roztopionego)
  • 3 szklanki mąki (okolo)
  • 4 zoltka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 lyzeczki soli


Wykonanie:

Drozdze, mleko, 1 lyzke cukru, 2 lyzki mąki wymieszac, odstawic na 5 minut. Reszte cukru i zoltka ubic na jasnozolto. Dodać do drozdzy, dodać sol, i 2 szklanki mąki, wyrobic lekko. Dodać cieple roztopione maslo, wyrobic. Dodać tyle mąki, aby ciasto sie nie kleilo do reki, ale im mniej mąki, tym lepiej. Wyrobic, az bardzo gladkie, elastyczne. Odstawic do wyrosniecia na 30 minut, podzielic na trzy czesci, zrobic z nich dlugie walki, uplesc w warkocz. Podwinac konce pod spod, ulozyc na blasze posmarowanej maslem. Wyrosnac w cieplym miejscu, az bedzie trzy razy wieksze. Wstawic do zimnego pieca, nastawic temperature, i piec. Daje to ciastu mozliwosc dalszego rosniecia, bez obawy, ze sie zapadnie przy przenoszeniu. Gdy zlote, posmarowac zoltkiem roztrzepanym z odrobina wody, piec az brazowe. Wsadzic patyczek, jezeli czysty, wyjac ciasto i trzymac na blasze przez 5 minut, potem przelozyc na siatke do ostygniecia. Mozna do ciasta dodać rodzynki, gdy prawie wyrobione.