Przepis na Chałka 2

Przepis na Chałka 2

Przepis na Chałka  2

Składniki :

  • 1 kg maki
  • 5 dkg drozdzy
  • 7 dkg cukru
  • 1/2 l mleka
  • 2-3 jaja
  • sol
  • 5-7 dkg masla


Wykonanie:

drozdze rozetrzec z cukrem, zmieszac z 1/4 l mleka i 25 dkg maki, odstawic przykryte czysta baweln. sciereczka i czekac az urosnie
* dodac reszte maki, mleko rozmacone z jajami, sol, zarobic ciasto; poyem wlewac powoli roztopiony (ale nie goracy) tluszcz; zarobic noch einmal, odstawic do wyrosniecia (o 100 %)
* podzielic ciasto na 3 czesci, te 3 znow na 3, uplesc warkocze (jesli umiesz ;-)), odstawic jeszcze raz do wyrosniecia (o 100%)
* posmarowac jajem i posypac kminkiem (najlepiej czarnuszka, ale nigdzie jej nie ma, przynajmniej w Gdansku)
* wstawic do dobrze nagrzanego piekarnika na 1 godz.