Przepis na Chleb bananowy

Przepis na Chleb bananowy

Przepis na Chleb bananowy

Składniki :

  • MĄKA 2 szkl. lub po jednej szklance mąki pszenno-razowej i pszennej/290 g
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • niesolone MASŁO 115 g
  • CUKIER 3/4 szkl/180 g
  • JAJKA 2
  • Bardzo dojrzałe BANANY 3-4
  • MLEKO 1/3 szkl/75 ml
  • Skórka z 1/4 CYTRYNY


Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 C.
Wymieszaj w misce mąkę, sodę oczyszczoną oraz sól. Rozgnieć widelcem banany. Ubijaj cukier, jajka i masło, aż powstała masa zacznie się pienić. Dodaj mleko i wymieszaj z mąką. Dodaj banany, skórkę z cytryny i dobrze zmieszaj.
Uwaga: wszystkie składniki należy umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę.
Wysmaruj formę (Blacha do pieczenia chleba, 23cm x 13 cm) tłuszczem i nałóż do niej gotową masę. Piecz w piekarniku przez około 60 minut.
Sprawdź patyczkiem czy chleb bananowy jest już dobry. Pozostaw do ostygnięcia i podawaj lekko ciepły.
SMACZNEGO,