Przepis na Ciasteczka biszkoptowe z orzechami

Przepis na Ciasteczka biszkoptowe z orzechami

Przepis na Ciasteczka biszkoptowe z orzechami

Składniki :

  • 4 jaja,
  • 8 dag (4 łyżki) cukru,
  • 15 dag (3/4 szklanki) mąki pszennej,
  • 2 dag (1 łyżka) mąki ziemniaczanej,
  • 3 dag orzechów łuskanych,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy


Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Pianę delikatnie połączyć z roztartymi żółtkami, a następnie z wymieszanymi mąkami pszenną i ziemniaczaną. Kupki ciasta kłaść łyżeczką na wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blachę. Zachować dosyć duże odstępy. Ciastka posypać posiekanymi orzechami. Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku 15-20 min. Zdejmować z blachy jeszcze gorące. Po ostudzeniu można polać polewą kakaową.