Przepis na Ciasteczka cytrynowe z mascarpone
Składniki :
- Masa:
- 250g serka mascarpone,
- 250 ubitej śmietany,
- mała torebka żelatyny (namoczyć w zimnej wodzie lub mleku, rozpuścić podgrzewając, jak napęcznieje),
- cukier waniliowy,
- 2 żółtka utarte z czterema czubatymi łyżkami cukru - można i więcej, ile kto lubi),
- sok z jednej cytryny
Wykonanie:
Pieczemy biszkopt, raczej płaski, na prostokątnej blasze (biszkopt z 5 jajek wylany na 'systemową' blachę z piekarnika będzie w sam raz).
Robi się to tak:
serek, śmietanę, żółtka i żelatynę łączymy ze sobą,
dodajemy sok z jednej cytryny do masy serowej.
Nakrapiamy biszkopt wodą z sokiem cytrynowym, rozsmarowujemy równomiernie masę, wygładzamy powierzchnię. Dekorujemy paskami skórki cytrynowej, można też cienkimi plasterkami cytryny i limonki. Wstawiamy do lodówki. Po zastygnięciu kroimy w romby.