Przepis na Ciasteczka daktylowe w miodzie

Przepis na Ciasteczka daktylowe w miodzie

Przepis na Ciasteczka daktylowe w miodzie

Składniki :

  • 750 g mąki,
  • 175 g stopionego masla,
  • sol,
  • oliwa do smazenia.
  • Farsz:
  • 500 g swiezych daktyli,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 lyzki oliwy,
  • 1 łyżka wody pomaranczowej,
  • 1/2 lyzeczki mielonego cynamonu,
  • szczypta zmielonych gozdzikow,
  • szczypta bialego pieprzu,
  • 10 łyżek stopionego miodu.


Wykonanie:

1. Daktyle umyc, osuszyc, wypestkowac, po czym zalac niewielka iloscia wody,
zagotowac i gotowac na bardzo malym ogniu 15 min. Przelozyc na polmisek,
dodać oliwe, wode pomaranczowa, cynamon, miod i wymieszac. Wyrabiac skropionymi oliwa dlonmi na jednolita mase, po czym odstawic.
2. Make przesiac, polaczyc ze stopionym maslem, osolic, wymieszac delikatnie,
nastepnie wyrabiac rekami na elastyczne, dosc twarde ciasto. Podzielic je na
4 porcje. Rozwalkowac kazda na oproszonej maka stolnicy na prostokat o grubosci ok. 1 mm.
3. Z masy daktylowej formowac waleczki o srednicy i dlugosci ok. 1 cm. Ukladac
je na platkach ciasta, po czym zwijac wraz z ciastem. Otrzymany waleczek
splaszczyc i pokroic w romby o boku ok. 5 cm. Ponakluwac je widelcem i smazyc z obydwu stron na wrzacej oliwie, na jasnozloty kolor. Wyjac i osaczyc.
4. Ciasteczka zanurzac w stopionym miodzie, posypac ziarnem sezamowym lub posiekanymi migdalami, schlodzic i podawac.