Przepis na Ciasteczka orzechowe

Przepis na Ciasteczka orzechowe

Przepis na Ciasteczka orzechowe

Składniki :

  • 250 g cukru,
  • 250 ml mleka,
  • 125 g masla,
  • 500 g orzechow wloskich grubo posiekanych,
  • 1/2 lyzeczki cynamonu,
  • 1 lyzeczka utartych gozdzikow,
  • 375 ml pokruszonych sucharkow,
  • 375 g mąki,
  • 5 jaj,
  • 3 lyzeczki proszku do pieczenia,
  • 1 lyzeczka sody,
  • 2 lyzeczki brandy.
  • Syrop:
  • 750 g cukru,
  • 500 ml wody,
  • sok z 2 cytryn.


Wykonanie:

1. Jaja ubic, rozetrzec z maslem i cukrem. Wlac mleko, wsypac orzechy, goździki
i cynamon. Sode rozpuscic w brandy. Sucharki wymieszac z maka i proszkiem do
pieczenia. Wszystkie skladniki ciasta dokladnie wymieszac ze soba.
2. Blache do pieczenia natluscic maslem i posypac odrobina mąki. Wylac na nia
rownomiernie ciasto. Wstawic do goracego piekarnika i piec 40 min.
3. Zagotowac wode z cukrem i sokiem cytrynowym.
4. Ciasto zaraz po wyjeciu z piekarnika polac syropem. Ostudzic. Podawac pokrojone na nieduze kawalki.