Przepis na Ciasteczka z orzechow wloskich

Przepis na Ciasteczka z orzechow wloskich

Składniki :

  • 260 g orzechow wloskich,
  • 60 g cukru pudru,
  • 2 bialka.


Wykonanie:

1. Wybrac i odlozyc 12 najladniejszych orzechow.
2. Pozostale orzechy przepuscic przez maszynke, przelozyc do miski i wymieszac
z cukrem pudrem.
3. Bialka ubic, polaczyc z orzechami i cukrem. Dobrze wymieszac.
4. Piec podgrzac do temp. 180żC. Brytfanne wysmarowac tluszczem. Odlozone
orzechy podzielic na polowki.
5. Lekko zmoczonymi rekoma uformowac kulki wielkosci orzecha wloskiego. Kulki
ulozyc w brytfannie, w duzej odleglosci jedna od drugiej, aby sie nie zlepily. Na kazda kulke polozyc polowke orzecha.
6. Piec na ciemnozloty kolor przez 15-20 min. Zamiast orzechow wloskich mozna
uzyc zmielone migdaly.