Przepis na Ciastka drożdżowe posypane cukrem

Przepis na Ciastka drożdżowe posypane cukrem

Składniki :

  • 50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
  • 2 dag (1 łyżka) cukru,
  • 25 dag margaryny,
  • 8 łyżek mleka,
  • 4 dag drożdży,
  • gruby cukier kryształ do posypania ciastek,
  • tłuszcz do blachy


Wykonanie:

Sporządzić rozczyn z letniego mleka, drożdży i łyżki cukru. Mąkę posiekać z margaryną i wyrobić ciasto. Dodać rozczyn i ponownie wyrobić. Ciasto zawinąć w serwetę, włożyć do zimnej wody, gdy wypłynie wyjąć. Odkrawać małe kawałki i wałkować na grubość 1 cm. Ciastka wykrawać szklanką, przykrywać je mniejszymi kółeczkami wyciętymi kieliszkiem. Na wierzchu posypać cukrem kryształem. Ciastka ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i poczekać, aż podrosną. Piec w średnio gorącym piekarniku do momentu zrumienienia. Ciastka te nadają się do dłuższego przechowywania.