Przepis na Ciastka francuskie z owocami i galaretką

Przepis na Ciastka francuskie z owocami i galaretką

Składniki :

  • ciasto:
  • 40 dag (2 szklanki) mąki,
  • 40 dag margaryny,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżeczki octu,
  • 1 szklanka wody,
  • sól,
  • owoce: 1/2 kg jabłek, moreli, śliwek, wiśni lub truskawek,
  • galaretka: 1 szklanka owoców, 1 szklanka wody, 1 szklanka cukru, 2-3 łyżeczki żelatyny


Wykonanie:

Sporządzić ciasto francuskie. Przygotować owoce: jabłka obrać i pokroić na cząstki, śliwki lub morele przepołowić i usunąć pestki, truskawki odszypułkować, wiśnie wydrylować. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić na pasy szerokości 10 cm i ułożyć na blasze. Piec około 30 min w bardzo gorącym piekarniku. Przygotowane owoce ułożyć na cieście w odstępach co 4 cm. Przygotować galaretkę. Zagotować wodę z cukrem, dodać rozgniecione owoce i gotować do lekkiego zgęstnienia. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje dodać do gorących owoców i mieszać, aż się rozpuści. Gęstniejącą galaretką polać przestudzone ciastka. Po zastygnięciu galaretki krajać ciastka w odstępach między owocami.