Przepis na Ciastka makaronikowe

Przepis na Ciastka makaronikowe

Składniki :

  • 10 dag orzechów,
  • migdałów lub płatków owsianych,
  • 2 białka,
  • 15 dag (3/4 szklanki) cukru pudru,
  • 3 dag margaryny,
  • tłuszcz do blachy


Wykonanie:

Migdały sparzyć, obrać z łupin, wysuszyć i zemleć. Orzechy zemleć. Jeżeli dodajemy płatki owsiane to zrumienić je krótko na margarynie, rozgnieść wałkiem na stolnicy i wymieszać z częścią cukru pudru. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Pianę delikatnie wymieszać z orzechami, migdałami lub płatkami owsianymi. Masę kłaść łyżką lub szprycą na natłuszczonej blasze. Piec 20-30 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Zdejmować z blachy jeszcze gorące. Ciastka makaronikowe przechowywać w zamkniętych puszkach, co zapewnia zachowanie świeżości i kruchości.