Przepis na Ciastka półfrancuskie śmietanowe z marmoladą 2

Przepis na Ciastka półfrancuskie śmietanowe z marmoladą 2

Przepis na Ciastka półfrancuskie śmietanowe z marmoladą  2

Składniki :

  • ciasto:
  • 30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
  • 25 dag margaryny,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2-3 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka octu,
  • sól
  • nadzienie:
  • 20 dag marmolady,
  • cukier waniliowy,
  • 1 łyżka utartego przesianego biszkoptu,
  • 1 jajo do smarowania ciasta,
  • orzechy,
  • cukier kryształ i cukier waniliowy do posypania


Wykonanie:

Margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, połączyć i szybko zarobić ciasto. Umieścić je w lodówce i przygotować nadzienie. Marmoladę utrzeć, dodać cukier waniliowy i biszkopt, dokładnie wymieszać. Po godzinie ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm i okrągłą foremką lub szklanką wykroić ciastka. Na każdym ciastku umieścić szprycą lub łyżeczką porcję nadzienia. Ciastka złożyć na pół, lekko d Cisnąć, posmarować roztrzepanym jajem i posypać posiekanymi orzechami zmieszanymi z cukrem i cukrem waniliowym. Piec w bardzo gorącym piekarniku około 20 min.