Przepis na Ciastka polfrancuskie z brzoskwiniami

Przepis na Ciastka polfrancuskie z brzoskwiniami

Składniki :

  • Ciasto:
  • 250 g mąki,
  • 125 ml mleka,
  • 20 g drozdzy,
  • 25 g cukru,
  • 1 jajo,
  • 125 g masla,
  • sol.
  • Inne:
  • 5-6 brzoskwin,
  • 1 bialko do posmarowania ciastek,
  • tluszcz i maka do formy.


Wykonanie:

1. Z mąki, mleka, jaja, szczypty soli, 25 g masla, drozdzy i cukru zrobic ciasto drozdzowe. Reszte masla (100 g) rozetrzec. Ciasto drozdzowe rozwalkowac,
ulozyc na nim maslo, przykryc je wystajacymi rogami ciasta i rozwalkowac.
Zlozyc ciasto na 3 czesci, rozwalkowac, ponownie zlozyc, zawinac w pergamin,
wlozyc na 20 min do lodowki. Ochlodzone ciasto rozwalkowac na grubosc 5 mm.
2. Brzoskwinie umyc, osuszyc, przepolowic, wyjac pestki.
3. Rozwalkowane ciasto pokroic na kwadraty o boku 10 cm. Uformowac z nich ciastka roznego ksztaltu. Na srodku kazdego polozyc polowke brzoskwini, przykryc
i odstawic na 15 min. Gdy ciastka wyrosna, posmarowac lekko ubitym bialkiem.
4. Blache posmarowac tluszczem, posypac maka. Ulozyc ciastka, zachowujac odpowiednie odstepy. Piec 15-20 min w temp. 220żC.
- Brzoskwinie mozna zastapic morelami, wisniami lub sliwkami.